‘t Es nog al nie na de wuppe

‘t Es nog al nie na de wuppe

omakiwi

Gelukkig nieuwjaar iedereen! Het teveel aan slecht nieuws van het afgelopen jaar beu en behoefte aan wat goed nieuws om het jaar mee te beginnen? Wij maakten een overzicht van enkele positieve, historische en inspirerende berichten uit 2021.

220103_Picture credit 1 - Raimond Klavins - unsplash website

JANUARI – In de Europese Unie haalde de hernieuwbare energie de fossiele brandstoffen in als belangrijkste energiebron. Uit een jaarlijks verslag over het elektriciteitsverbruik in de EU blijkt dat hernieuwbare energiebronnen in 2020 38% van de totale elektriciteit leverden, wat net iets meer is dan de 37% die door fossiele brandstoffen werd opgewekt. De Europese emissies van elektriciteit zijn de afgelopen vijf jaar in recordtempo gedaald en zijn sinds 2015 bijna 30% schoner geworden. De veranderingen zijn grotendeels het resultaat van de groeiende capaciteit van zonne- en windenergie, die beide bijna zijn verdubbeld en bijna een vijfde van de totale elektriciteitsproductie voor hun rekening nemen. Ondertussen is het aandeel steenkool met een vijfde gedaald en bedraagt het nu nog slechts 13% van de elektriciteitsproductie in Europa.

Bron: Renewables overtook fossil fuels as EU’s main power source in 2020 – EURACTIV.com 

220103_Picture credit 2 - Joshua Sortino - unsplash website

FEBRUARI – China publiceerde een nieuwe lijst van nationaal beschermde wilde dieren, waarbij meer dan 500 soorten worden toegevoegd aan de meer dan 30 jaar oude catalogus waarin de beschermingsniveaus voor wilde dieren zijn vastgelegd. Natuurbeschermers noemen de langverwachte herziening “een belangrijke stap” van degenen die verantwoordelijk zijn voor de bescherming van de wilde dieren van het land. In de nieuwe lijst wordt aan 235 soorten eersteklas bescherming verleend, terwijl 753 andere soorten tweedeklas bescherming genieten. Mensen die betrokken zijn bij stroperij van eersteklas beschermde dieren krijgen langere gevangenisstraffen en hogere boetes.

Bron: After 30 Years, China Revises Its Protected Wild Animals List (sixthtone.com) 

220103_Picture credit 3 - Anna Pelzer - unsplash website

MAART – Het Hayek-ziekenhuis in Beiroet (Libanon) is gestart met een plantaardig dieet als een natuurlijke stap op weg naar herstel en een optimale gezondheid en is daarmee het eerste ziekenhuis ter wereld geworden dat zijn patiënten uitsluitend veganistische maaltijden voorschotelt. Het ziekenhuis besloot dat patiënten niet langer die maaltijden moeten nuttigen die hen in de eerste plaats in het ziekenhuis deden belanden of die verdere gezondheidsproblemen zouden kunnen bevorderen. “Wanneer de Wereldgezondheidsorganisatie bewerkt vlees classificeert als een kankerverwekkende stof van groep 1A – dezelfde groep als tabak – en rood vlees als kankerverwekkende stof van groep 2A, dan is het serveren van vlees in een ziekenhuis hetzelfde als het serveren van sigaretten in een ziekenhuis” verklaart het ziekenhuis. “Bij het aannemen van een plantaardig dieet is wetenschappelijk bewezen dat het niet alleen de evolutie van bepaalde ziektes een halt toeroept, maar ze ook kan doen omkeren.” 

Wil je stoppen met het gebruik van dierlijke producten? Waarom het eens niet uitproberen via deelname aan https://veganuary.com/?

220103_Picture credit 4 - Annie Spratt - unsplash website - lowres3

APRIL – Atlanta heeft zeven hectare grond omgetoverd tot wat vermoedelijk het grootste gratis voedselbos van het land is. In het voedselbos groeien 2.500 pesticidevrije planten en paddenstoelen, die de achtergestelde wijk Browns Mill van fruit, groenten en noten voorzien. In deze buurt leeft naar schatting één op de drie bewoners in armoede, en de dichtstbijzijnde supermarkt is een busrit van minstens 30 minuten verwijderd. Voedselbossen zijn onderhoudsarme, duurzame arrangementen van eetbare planten die zijn ontworpen om natuurlijke ecosystemen na te bootsen. Ze bestaan meestal uit meerjarige planten en hoeven niet te worden bewerkt, gewied, bemest of geïrrigeerd. Het concept heeft de laatste jaren aan interesse gewonnen, nu steden eetbare openbare ruimten in hun planning beginnen te integreren.

Bron: Atlanta Has Created the Largest Free Food Forest in the Country – Modern Farmer

220103_Picture credit 5 - Tingey Injury Law firm - unsplash website

MEI – In een historische klimaatzaak is de multinational Royal Dutch Shell veroordeeld om haar CO2-uitstoot tegen eind 2030 met 45% (netto) te verminderen ten opzichte van haar uitstoot in 2019. De rechtszaak werd aangespannen door de milieuorganisatie Milieudefensie, samen met andere grote milieuorganisaties en duizenden mede-eisers. Een Nederlandse rechtbank heeft Royal Dutch Shell veroordeeld om haar uitstoot sneller te verminderen dan gepland, omdat de oliegigant de mensenrechten schendt door bij te dragen aan de opwarming van de aarde. De zaak is uniek omdat er geen schadevergoeding wordt geëist van het bedrijf, maar in de plaats daarvan wordt Shell, voor het eerst in de geschiedenis, gevraagd een beleidswijziging door te voeren. Klimaatadvocaten maken zich op om meer fossiele-brandstofbedrijven aan te pakken.  

Wat u kunt doen: word mede-eiser bij de milieuorganisaties in het land waar u woont.

220103_Picture credit 6 - Pascal Muller - unsplash website

JUNI – De panda is op weg naar herstel. Vijftig jaar lang was hij het meest geliefde natuurbeschermingsicoon ter wereld en het symbool van het WWF. Tientallen jaren van toewijding werpen nu hun vruchten af: reuzenpanda’s zijn niet langer geclassificeerd als ‘bedreigd’. Ze zijn gedegradeerd tot ‘kwetsbaar’ op de wereldwijde lijst van soorten die met uitsterven worden bedreigd, nadat hun populatie in tien jaar tijd met 17% is toegenomen. Dit toont aan dat de instandhoudingsinspanningen vruchten afwerpen en biedt hoop voor de andere bedreigde diersoorten in de wereld. 

Wat u kunt doen: steun WWF om bedreigde diersoorten te helpen beschermen. Helaas zijn niet alle dieren schattige en aaibare wezentjes zoals de panda. Daarom werd de Ugly Animal Preservation Society opgericht om meer bekendheid te geven aan sommige van de meer esthetisch uitgedaagde dieren in de natuur: als u meer wilt weten over verwaarloosde dieren zoals de dromedaris-springslak, de aye aye en de blobvis, bezoek dan uglyanimalsoc.com

220103_Picture credit 7 - The Guardian - Photograph_Marta Clinco

JULI – In een poging om de illegale sleepnetvisserij een halt toe te roepen, heeft een Italiaanse visser beeldhouwers ertoe overgehaald enorme marmeren kunstwerken te creëren en deze vervolgens in de Middellandse Zee te gooien. Hoewel de Italiaanse wet sleepnetvisserij verbiedt, is deze zo winstgevend dat ze niet volstaat om de illegale visserij een halt toe te roepen en de gevolgen zijn verwoestend: Visnetten worden met zware kettingen over de zeebodem gesleept en ontwortelen al het zeegras dat essentieel is voor het ecosysteem van de Middellandse Zee omdat zeebrasem, kreeften en rode poon daar hun eieren leggen. Paolo Fanciulli kreeg toestemming om betonblokken in zee te gooien in een poging om de sleepnetten te stoppen. Hij vroeg zich echter af wat als hij, in plaats van betonblokken in het water te gooien, kunst zou laten vallen? Een steengroeve in het nabijgelegen Carrara schonk 100 marmeren blokken en Fanciulli haalde kunstenaars over om sculpturen uit het marmer te houwen. De onderwatersculpturen vormen zowel een fysieke barrière voor de sleepnetten als een uniek onderwatermuseum. De sculpturen staan in een cirkel, 4 m uit elkaar, met in het midden een obelix.

Bron: Underwater museum: how ‘Paolo the fisherman’ made the Med’s strangest sight | Fishing | The Guardian

220103_Picture credit 8 - Thomas Bassett - unsplash website

AUGUSTUS – In de stad Melbourne kun je e-mails sturen naar elke boom. Melbourne heeft meer dan 70.000 bomen, en voor hun stedelijke bosstrategie heeft elke boom een e-mailadres. De bedoeling van de e-mail was dat het publiek de gemeente op de hoogte kon brengen van bomen die aandacht nodig hadden, zoals een boom die in gezondheid achteruitging. Mensen hebben de e-mails echter gebruikt om liefdesbrieven en fanmail te sturen. Een uittreksel: “Mijn liefste Ulmus, Toen ik vandaag het St. Mary’s College verliet, werd ik geraakt, niet door een tak, maar door uw stralende schoonheid. Je moet deze berichten de hele tijd krijgen. Je bent zo’n aantrekkelijke boom.”

Bron: You Can Send Emails To Any Tree In The City Of Melbourne – Secret Melbourne

220103_Picture credit 9 - John Cameron - unsplash website

SEPTEMBER – Als je al jaren niets meer hebt gehoord over het gat in de ozonlaag, dan komt dat omdat wetenschappers er in zijn geslaagd ons voor onszelf te behoeden. In 1985 merkten wetenschappers in Antarctica dat de dikte van de ozonlaag (de gaslaag die straling van de zon weert) begon af te nemen. Hun ontdekking was reden voor wereldwijde onrust en ongekende actie die leidde tot het verbod van de chemische stof die de schade veroorzaakte, chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK’s), en tot het herstel van de ozonlaag. Vandaag is de ozonlaag op weg naar herstel. De reactie van de wereld op de ozoncrisis zou moeten worden gezien als een leerzaam, en zelfs inspirerend succesverhaal – een verhaal dat misschien als leidraad kan dienen voor onze aanpak van de  klimaatcrisis.

Bron: When the world actually solved an environmental crisis – Vox

220103_Picture credit 10 - website One Earth

OKTOBER – In 1979, op 16-jarige leeftijd, begon milieuactivist Jadav “Molai” Payeng met het planten van één boom per dag. Nu, meer dan 40 jaar later, beslaat zijn bos 562 hectare, ongeveer de grootte van 15 voetbalstadions. In het begin kostte het planten van bomen veel tijd, totdat de bomen zelf het zaad begonnen te leveren. Naarmate zijn bos dichter werd, nam ook het aantal inwoners toe. Al snel was het bos gevuld met honderden vogelsoorten, herten, neushoorns en tijgers, en zelfs met een kudde olifanten die drie maanden per jaar in zijn bos rondzwierven. Jadav trok onlangs de aandacht van de Indiase regering en vervolgens van het hele land – hij won meerdere prijzen voor zijn ongelooflijke prestaties en gaf TED-talks. Hij is het onderwerp geweest van bekroonde documentaires en vormde ook de inspiratie voor een kinderboek,.

Bron: Reforestation Hero: Jadav Payeng | One Earth

220103_Picture credit 11 - Todd Cravens - unsplash website

NOVEMBER – Mariene biologen hebben onlangs ontdekt dat walvissen een belangrijke rol spelen bij het vastleggen van koolstof uit de atmosfeer. Hun enorme potentieel om koolstof vast te leggen is in de eerste plaats te danken aan de ophoping van koolstof in hun lichaam gedurende hun lange leven. Wanneer ze sterven en naar de bodem van de oceaan zinken, leggen ze gemiddeld 33 ton CO2 vast, waardoor die koolstof eeuwenlang uit de atmosfeer wordt gehouden (een boom absorbeert daarentegen slechts tot 22 kg CO2 per jaar). Ten tweede, waar walvissen voorkomen zijn ook grote populaties fytoplankton te vinden. Deze microscopische wezentjes dragen bij tot minstens 50% van alle zuurstof in onze atmosfeer, terwijl ze ook ongeveer 37 miljard ton CO2 vastleggen of, naar schatting 40% van alle geproduceerde CO2. Om een en ander in perspectief te plaatsen: dit komt overeen met de hoeveelheid CO2 die wordt opgevangen door 1,70 biljoen bomen oftewel vier Amazonewouden. Wetenschappers hebben ontdekt dat walvissen overal waar zij komen een multiplicatoreffect hebben waardoor de fytoplanktonproductie toeneemt, omdat zij mineralen naar het oceaanoppervlak brengen door hun verticale bewegingen. Deze fertiliserende activiteit draagt aanzienlijk bij tot de groei van fytoplankton. Meer fytoplankton betekent meer koolstofvastlegging. Een “no-tech” strategie om koolstof uit de atmosfeer te halen, kan dus bestaan uit de toename van de walvispopulaties wereldwijd.

Bron: Nature’s Solution to Climate Change – IMF F&D

220103_Picture credit 12 - Carles Rabada - unsplash website

DECEMBER – De Sea Women van Melanesië zijn uitgeroepen tot Champions of the Earth, de hoogste milieuonderscheiding van de Verenigde Naties. De Sea Woman zijn een groep duikers die vrouwen in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan de vaardigheden bijbrengen om de gezondheid van koraalriffen te controleren en beschermde mariene gebieden te creëren en te herstellen. Koraalriffen zijn als het regenwoud van de zee en worden bedreigd door klimaatverandering, overbevissing en vervuiling. Alleen al sinds 2009 is bijna 14 % van het koraal in de wereld verdwenen en veel van de overgebleven koralen zijn bedreigd. De Sea Women zijn gepassioneerd door het behoud van de zee en combineren kennis van de lokale gemeenschap met wetenschap om beschermde zeegebieden te steunen en ervoor te zorgen dat er in de toekomst een overvloedig visleven is waar de dorpelingen op kunnen rekenen.

Bron: Champions of the Earth: The Sea Women of Melanesia | | UN News

Translate »